Architecten ontwerpen en creëren plannen en technische tekeningen van gebouwen die gebruikt worden om constructies te maken. Het kan ook zijn dat een architect zich bezig houdt met de restauratie en renovatie van bestaande gebouwen. Dit kan een uitbreiding van een woning betreffen, zoals een extra kamer of het vergroten van het leef oppervlak van een woning. Maar ook het verbeteren en restaureren van monumenten is een onderdeel van de werkzaamheden van een architect. Het is maar net waar diens expertise en interesse ligt.

Sommige architecten werken bij een architecten bureau en werken aan opdrachten van particulieren zowel als van bedrijven. Zij worden vaak uitgekozen om hun eigen stijl van ontwerpen of hun eigen visie in design.

Anderen werken voor een woningbouw corporatie en moeten voldoen aan bepaalde richtlijnen binnen die specifieke branch. Vaak zijn dit grote projecten met veel gelijke woningen met maar enkele variaties in vorm en functie.

Het kan ook zijn dat een architect zich heeft gespecialiseerd in het ontwerpen van commerciële gebouwen zoals winkelcentra of supermarkten.

Welke skills?

Wil je architect worden besef je dan dat je naast  een grote mate van creativiteit en een gevoel voor stijl en design, zeker ook een technische aanleg moet hebben. Dat je goed moet kunnen rekenen en liefst een wiskunde knobbel moet hebben is dan niet zo verbazingwekkend. Er gaat met het ontwerpen van gebouwen nogal wat rekenwerk gemoeid.

Naast dit alles is het heel belangrijk dat je ook voor detail hebt. Je krijgt immers te maken met de kleinste zaken die allemaal onderdeel van het ontwerp zijn.

Deze kwaliteiten moeten bovendien ook nog gepaard gaan met gevoel voor business management. Om het gebouw ook werkelijk te laten ontstaan en gebouwd te laten worden, krijg je te maken met aannemers en uitvoerders. Hier goed leiding aan kunnen geven is dan ook heel belangrijk.