In Nederland hebben we meestal niet een aparte eetkamer, maar eerder een eethoek in de woonkamer. Als je geluk hebt, heb je een grote woonkeuken waar vaak dan ook nog een eettafel te vinden is. En als er een open keuken in je huis is die het woon- en eetgedeelte van elkaar scheidt, kun je de illusie van een aparte eetkamer wekken.

Aandacht schenken aan dit gedeelte van je huis is heel belangrijk, het is immers de plek in huis waar iedereen samen zit. En als het goed is zonder de afleiding van mobiel en tv. De eetkamer een mooie look geven is dan ook echt de moeite waar.

Verschillende stijlen


Huiseigenaren geven om verschillende redenen een bepaald ontwerp aan hun eetkamer of eethoek. Sommigen willen dat het een ontspannen sfeer uitademt om tijd met hun familie door te brengen. Genieten van de maaltijd en elkaar, maar ook spelletjes doen of gezamenlijk werken aan tafel geeft dan de doorslag. De focus ligt dus op samenzijn.
Anderen geven er een meer formele draai aan en zien deze plek meer als een showcase voor visite en het ontvangen van wat meer formele of zakelijke gasten. Voor ieder wat wils. Maar wat jouw wens ook is, er is altijd een heel persoonlijke sfeer van te maken zelfs met de meest eenvoudige middelen.

Zo is het bijvoorbeeld voor een wat meer formele look handig om veel met contrast te werken. Een donkere tafel met lichte stoelen en een groot bloemstuk of opvallende decoratie in het midden, geeft al direct een verzorgde indruk.
Voor een wat persoonlijker look kun je bijvoorbeeld heel goed je eethoek stylen met familiefoto’s aan de wand. De tafel zelf hoeft er ook niet zo clean uit te zien, wat kranten, een fruitmand geven al meteen een gezellige uitstraling.