Heel vaak twijfelen mensen hoe de gordijnen het beste op te hangen en heel vaak zie je het niet correct gebeuren. Eigenlijk is het heel simpel, je moet er alleen even voor gaan zitten om het uit te rekenen. Want als het er om gaat hoe hoog je nu eigenlijk je gordijn roede moet hangen is er een simpele rekensom toe te passen. De gordijn roede is ideaal geplaatst als hij op 2/3 hangt tussen plafond en kozijn. Dit creëert een illusie van hoogte, waardoor je kamer groter oogt dan ie in werkelijkheid is.

Wat betreft de breedte, is het slim om ongeveer 20-30 cm aan iedere kant van het kozijn te overlappen. Dit zorgt er voor dat je raam wat groter lijkt en doet de kamer ook wat groter lijken.
En als laatste de lengte, hier is altijd veel over te doen. Sommigen beweren dat de gordijnen nooit voor de verwarming mogen hangen omdat dan de warmte zou worden tegen gehouden. Zij houden de gordijnen liever op vensterbank hoogte. Anderen vinden dit onzin en geven aan dat langere gordijnen er juist voor zorgen dan de koude lucht die wordt afgegeven door de ramen eerst achter de gordijnen verwarmd wordt alvorens de kamer binnen te stromen. Dit zou juist weer een voordeel zijn. Zij houden dus de gordijnen liever kamerhoog.


Regel of geen regel
Hier is dus niet echt een vaste regel voor te geven. Maar hoe dan ook, regels of niet, uiteindelijk moet je ook gewoon kiezen wat jij zelf het mooiste vindt staan in je eigen kamer.

Voor mensen die van kamerhoge gordijnen houden is er nog wel wat variatie. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de gordijnen een paar cm boven de vloer te laten eindigen. Zo blijven ze schoon en fris. Wel zo praktisch!